Statsministeren orientert om Nødnett

Denne nettsiden benytter seg av cookies. Finn mer informasjon her.

Statsministeren orientert om Nødnett

– Vi har kommet langt i utbyggingen og stadig flere områder står klare til bruk, sa DNK-direktør Tor Helge Lyngstøl da han orienterte Erna Solberg om Nødnett.
  • Fra venstre: Leif Einar Bergem-Ohr, politiets prosjektleder, Tor Helge Lyngstøl, direktør DNK, statsminister Erna Solberg og Arnstein Nilssen, politimester Nordmøre og Romsdal. Foto: Nordmøre og Romsdal politidistrikt

  • Statsminister Erna Solberg og Tor Helge Lyngstøl, direktør i DNK i dialog på operasjonssentralen. Foto: Nordmøre og Romsdal politidistrikt

  • Politimester Arnstein Nilssen ønsker statsministeren velkommen. Foto: Nordmøre og Romsdal politidistrikt

I Nordmøre og Romsdal politidistrikt er Nødnett nylig blitt klart til bruk og stemningen god. I forrige uke var de også vertskap for statsminister Erna Solberg som fikk en orientering om Nødnett på politihuset i Kristiansund.

 

Utbyggingen går bra

Tor Helge Lyngstøl, direktør i Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK) holdt en presentasjon for statsministeren og forsikret om at utbyggingen går bra og at målet om landsdekkende Nødnett innen utgangen av 2015 står ved lag.

 

- Nødnettprosjektet er stort og komplekst og involverer mange. Vi har kommet langt i utbyggingen og stadig flere områder står klare til bruk, sa Lyngstøl.

 

Bedre dekning

Nødnett i Nordmøre og Romsdal var klart til bruk i midten av oktober og politiet i distriktet er nå i full gang med sine forberedelser til å gå i skarp drift i desember. Leif Einar Bergem-Ohr, politiets prosjektleder i Nordmøre og Romsdal holdt en presentasjon for statsministeren om politiets forventninger til Nødnett og erfaringer så langt.

 

– Dekningen i Nødnett er bedre enn dagens dekning, bedre enn mobildekningen og vi opplever god redundans, kunne Bergem-Ohr fortelle. Han er selv travelt opptatt med dekningsmålinger for tiden og har førstehåndskunnskap om dekningen i distriktet.

 

Fornøyd statsminister


- Jeg har fått høre hvordan dette oppleves ute i de etatene som skal håndtere det, og dette er jo veldig gode tilbakemeldinger. Det tok tid i begynnelsen å få til beslutningen, få til opptrappingen og sørge for at det kom i gang. Men nå er det full rulle, og nå er i alle fall alle de informasjonene jeg får at dette kommer i havn innenfor tidsfrister og budsjett, sa statsministeren til Tidens Krav.

 

Demonstrasjon av nødknapp

Etter orientering fra DNK og politiet fikk statsministeren være med inn på operasjonssentralen hvor det foregikk opplæring for operatørene. Det ble også tid til en demonstrasjon, og statsministeren fulgte interessert med på hva som skjer når en av brukerne i felten trykker på nødknappen.  

 

Nødknapp er en funksjonalitet i TETRA. Den fungerer slik at i en farlig situasjon kan brukeren trykke på nødknappen for å tilkalle hjelp. Da kan kontrollrommet høre alt som skjer og se nøyaktig hvor situasjonen har oppstått. Dette gir økt sikkerhet for tjenestemenn som er ute på oppdrag.  

 

Statsministeren ser behov for vedlikehold og videreutvikling

- Det må være penger til hele tiden å både vedlikeholde det og videreutvikle det. For det er klart at det vil komme nye funksjoner og det komme et behov for en annen type dekning fremover, sa statsministeren til NRK under besøket.